v a s

Vse ponudbe

Geopark Karavanke leži na širšem območju med dvema dvatisočakoma, Peco in Košuto.
Njegova značilnost je lega na geološko pestrem območju med Alpami in Dinaridi. Območje današnjega Geoparka Karavanke sestavlja 14 slovenskih in avstrijskih občin.

Poiščite svoj notranji mir na gori sv. Heme, enem najstarejših romarskih krajev v Evropi. Oglejte si fascinantno interaktivno razstavo Geoparka na Peci, povečajte raven adrenalina na spustu po Flow Country Trailu ali se spustite po jeklenici od Evrope do Afrike nad Črno na Koroškem. Zapeljite se kot nekoč splavarji – na lesenih hlodih po Dravi in hkrati spoznajte lokalne kulinarične dobrote.

Obiščite in spoznajte lokalne kulinarične dobrote. Obiščite alpinski center Sele in izkoristite številne možnosti za plezanje v notranjih prostorih in na prostem, navdušite se nad mogočnim slapom v Galiciji ali obiščite katerega od številnih muzejev.

Pustolovsko doživetje

Dve državi, dve celinski plošči, ducat adrenalinskih podvigov, ne glede na letni čas!

Skupaj se odpravimo po poti skozi zapuščene in skrivnostne rudniške predore pod Peco. Najprej boste opremljeni s čelado in čelno svetilko, nato pa se pustolovščina začne! Kolesarska tura se prične, ko vas vodič pričaka pred informacijskim centrom Geoparka Karavanke v Glančniku.

Leta 1994 je bil izdelan projekt zapiranja Rudnika svinca in cinka Mežica, dokončno je bila
ustavljena proizvodnja svinčeno-cinkove rude. Začelo se je zalivanje spodnjih delov rudnika, tako, da je danes del rudnika pod vodo …

Obirske kapniške jame navdušujejo s svojim edinstvenim prepletom narave in človeka, oziroma 200 milijonov let zgodovine in sodobne tehnologije. Jame so leta 1870 odkrili rudarji med iskanjem svinčeve in cinkove rude. Živi kapniki v jami so v Evropi prava redkost. Vhod v jame leži na
nadmorski višini 1078 metrov, od koder se ponuja čudovit panoramski pogled…

Ženeško jezero, poznano kot prijetno toplo in ne prenatrpano kopališko jezero privlači tako domačine, kot tudi goste z vsega sveta. Če radi uživate v nežnem božanju številnih rib, kot sta ščuka in ostriž, se zgodaj zjutraj postavite ob rob jezera in počakajte na to čudovito naravno doživetje. Vodni tobogan otrokom nudi veliko zabave in možnost opazovanja rib v jezeru.

Pohodniško doživetje

Fascination Geopark Karawanken-Karavanke: Od Evrope do Afrike in nazaj!

Pohod med nekdanjimi vulkani in ledeniki!

Geopark Karavanke ima več kot 1200 km dolgo mrežo pohodniških poti s številnimi geološkimi naravnimi dragulji. Geotraili so posvečeni tem naravnim draguljem.

Ta geološka pohodna pot omogoča dober pregled raznolikosti strukture Karavank (magmatiti Karavank, stari kristalinik, južnoalpski mezozoik, paleozoik, periadriatski šiv, diabazno območje Železne Kaple).

Geološka pohodna pot poteka večinoma po srednje triasnih wettersteinskih apnencih, glavnih kamninah severnih Karavank. Na poti na vrh boste našli številne ostanke nekdanjega rudarjenja, ob podrobnejšem pregledu pa tudi geološke posebnosti, kot so okamnele školjke, bodice morskih ježkov itd.

Po geološki učni poti Lavamünd/Labot se lahko sprehodite skozi zgodovino zemlje od devona do kvartarja, od kamnin nekdanjega gorovja do nanosov prvih alpskih plasti in oblikovanja današnje pokrajine.

Ženeško jezero, poznano kot prijetno toplo in ne prenatrpano kopališko jezero privlači tako domačine, kot tudi goste z vsega sveta. Če radi uživate v nežnem božanju številnih rib, kot sta ščuka in ostriž, se zgodaj zjutraj postavite ob rob jezera in počakajte na to čudovito naravno doživetje. Vodni tobogan otrokom nudi veliko zabave in možnost opazovanja rib v jezeru.

Vodno doživetje

Vzdolž poti do izliva potoka Motschula v Dravo, najdete različne zanimive postaje, ki na igriv način omogočajo vpogled v svet narave. Kdor med pohodom izkoristi priložnost hoje v strugi potoka oživi čutila. Na koncu poti, pri počivališču vas čaka starejše in tudi mlajše pustolovce »indijanski tobogan«.

Kopališče v Labotu/Lavamünd je naravno kopališče, ki vabi obiskovalce s površino več kot 20.000 m2.
Kompleks je zelo enostavno dosegljiv kolesarjem preko Dravske kolesarske poti R1 in kolesarske poti R10.

Območje je pomembno za številne ptice, ki se tukaj pojavljajo bodisi kot preletniki ali kot gnezdilci. Ornitologi so na širšem območju Dravograjskega jezera doslej zabeležili preko 170 vrst ptic. Na Dravograjskem jezeru pa najdejo eno zadnjih zatočišč tudi številne druge ogrožene živalske in rastlinske vrste – bober, navadna krastača, zelene žabe, sekulja, … Zabeleženih je bilo 15 vrst kačjih pastirjev. Območje je rastišče številnih redkih rastlinskih vrst. Območje je vključeno v evropsko ekološko omrežje Natura 2000.

Geopark kamp bo ponujal priložnost za ponovno odkrivanje našega Geoparka sredi narave preko različnih aktivnosti! Opremljeni z lončki za opazovanje bomo skupaj iskali velike in majhne posebnosti, ki jih najdemo v gozdu in na travniku.Otroci in mladi lahko z nami sami odkrivajo nove stvari, mi jih spremljamo, jih podpiramo in spodbujamo, da uresničujejo svoje zamisli. Veselimo se številnih posebnih doživetij z otroki in mladimi!

Ženeško jezero, poznano kot prijetno toplo in ne prenatrpano kopališko jezero privlači tako domačine, kot tudi goste z vsega sveta.Če radi uživate v nežnem božanju številnih rib, kot sta ščuka in ostriž, se zgodaj zjutraj postavite ob rob jezera in počakajte na to čudovito naravno doživetje.
Vodni tobogan otrokom nudi veliko zabave in možnost opazovanja rib v jezeru.

Podzemno doživetje

V Geoparku sta dva rudnika, ki sta vredna ogleda vredna ogleda in sta odprta za obiskovalce.

Doživite tudi vi, eno najbolj osupljivih naravnih čudes Avstrije!
Jame so leta 1870 odkrili rudarji, ki so na tem območju izkopavali svinec in cink. Jame se nahajajo na nadmorski višini 1078 m s čudovitim panoramskim razgledom.

Geopark kamp bo ponujal priložnost za ponovno odkrivanje našega Geoparka sredi narave preko različnih aktivnosti! Opremljeni z lončki za opazovanje bomo skupaj iskali velike in majhne posebnosti, ki jih najdemo v gozdu in na travniku.

S pravim rudarskim vlakom vas bomo opremljene v rudarsko opremo odpeljali do osrčja rudnika. Ob spremstvu izkušenega vodnika se boste podali po turistični poti, kjer vam bomo predstavili zgodovino rudarjenja in s pomočjo razstavljenih eksponatov doživeli pravi »knapovski šiht«…

Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, pri nas pa je možno kolesariti tudi skozi goro, saj smo našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. …

Zabavno & poučno

V Geoparku Karavanke se učimo na zabaven način. Zato smo sklop izobraževalnih aktivnosti, ki potekajo v tesnem sodelovanju z lokalnimi šolami in vrtci poimenovali Zabavno, poučno, nič mučno – Geopark Karavanke.

Organiziramo delavnice za različne starostne skupine otrok in mladostnikov ter njihove učitelje in vzgojitelje.

Spoštovani gostje, informacijski center je trenutno odprt od ponedeljka do petka od 10.00 do 15.00, in sicer do konca junija 2021.

Pred ogledom je obvezna rezervacija!

Pot se osredotoča na vlogo ohranjanja narave, med katerimi je najpomembnejša zaščita naših habitatov – gozdnih in negozdnih.

Po geološki učni poti Lavamünd/Labot se lahko sprehodite skozi zgodovino zemlje od devona do kvartarja, od kamnin nekdanjega gorovja do nanosov prvih alpskih plasti in oblikovanja današnje pokrajine.

Učna pot se prične na lokaciji pred Turističnim rudnikom in muzejem na Glančniku, kjer so zbirke mineralov, kamnin in fosilov.

Muzeji

Muzeji UNESCO globalnega Geoparka Karavanke odražajo kulturno raznolikost in živo zgodovino čezmejne regije.

Koroški pokrajinski muzej je osrednja muzejska ustanova na Koroškem, ki izvaja javno
službo varovanja premične kulturne dediščine na območju dvanajstih občin Koroške regije in se povezuje s Slovenci na avstrijskem Koroškem….

Na Lešah je v središču vasi v poslopju tehniške in rudarske dediščine s pozivalnico
„frlescimrom“ urejena rudarska muzejska soba, v kateri so zbrani eksponati iz rudarske zapuščine zbirateljev in Koroškega pokrajinskega muzeja….

Muzej oziroma galerija Wernerja Berga, je bila odprta leta 1968 v mestu Pliberk. Kot eden izmed prvih avstrijskih monografskih muzejev, še danes varuje bogato zalogo slik Wernerja Berga. Stalna zbirka vsebuje oljne slike, lesene freske in skice ter prikazuje reprezentativna življenjska dela leta 1904 v Eberfeldu rojenega umetnika. …

Muzej Liaunig v Neuhausu (Suha) hrani bogato zbirko sodobnega slikarstva in grafike. V njem so ohranjena dela priznanih umetnikov kot so Marc Adrian, Hans Bischoffshausen, Arnulf Rainer in Hans Staudacher…

Kulinarično doživetje

Podajte se na kulinarično doživetje v Geoparku Karavanke.

Kmečka prodajalna na kmetiji Arlitscherhof ponuja domače izdelke. Na voljo so različne vrste testenin, testeninski čips, jajca, marmelade, likerji, žganje, vloženi izdelki, suho sadje, mošt, kis, zeliščni izdelki, čaj in še veliko drugih.

Naše čebele domujejo na nadmorski višini 670 metrov. Ker se pri nas zgodnja paša pozno začne in med zgodnjo in glavno pašo preteče kar nekaj časa, lahko naš cvetlični med le redko pobiramo. Isti med namreč potrebujemo za ohranitev vrste, zato naš glavni pridelek predstavlja gozdna paša. Le-ta pa je odvisna tudi od celoletnega vremena, zato je količina lahko zelo različna. Ker naše čebele domujejo v naravnem rezervatu, je naš med zelo čist, raznovrsten in bogat s cvetnim prahom. Certifikat kakovosti avstrijske Koroške in Avstrije!

Podjetje „Genuss Region Jauntaler Had´n“ je že nekoliko pozabljene ajdove jedi ponovno obudilo in postavilo ajdo med bistvene sestavine tradicionalne kuhinje. Tako je občina Suha dobila svoje drugo ime – občina ajde. Zrna visoke kakovosti ne vsebujejo glutena. Ajda velja tudi za zdravilno rastlino, saj ima visoko hranilno in energetsko vrednost ter pozitivno vpliva na človeski organizem. Pomaga pri hujšanju, izboljšuje razpoloženje, je bogata z beljakovinami, zmanjšuje stres, krepi imunski sistem, ne vsebuje glutena in daljša življenjsko dobo. Leta 1999 je bila imenovana za zdravilno rastlino leta.

Pri Dvorniku imajo urejen kmečki muzej, ki hrani dragoceno koroško etnološko dediščino. Nudijo degustacijo mošta, soka, hruškovega, bezgovega, medenega, češnjevega in slivovega žganja. Možen je tudi prikaz pletenja košar.

Geopark Karawanken
X