Izdelki

Coppla kaša

Coppla Kaša je društvo gorskih kmetov iz doline Bele, ki se povezuje tudi s slovenskimi sosedi. Kmetje ob tej priložnosti predstavljajo in ponujajo svoje domače izdelke.

Kraj: Železna Kapla

Med in medeni izdelki

Naše čebele domujejo na nadmorski višini 670 metrov. Ker se pri nas zgodnja paša pozno začne in med zgodnjo in glavno pašo preteče kar nekaj časa, lahko naš cvetlični med le redko pobiramo. Isti med namreč potrebujemo za ohranitev vrste, zato naš glavni pridelek predstavlja gozdna paša. Le-ta pa je odvisna tudi od celoletnega vremena, zato je količina lahko zelo različna. Ker naše čebele domujejo v naravnem rezervatu, je naš med zelo čist, raznovrsten in bogat s cvetnim prahom. Certifikat kakovosti avstrijske Koroške in Avstrije!

Kraj: Železna Kapla

Testenine

Kmečka prodajalna na kmetiji Arlitscherhof ponuja domače izdelke. Na voljo so različne vrste testenin, testeninski čips, jajca, marmelade, likerji, žganje, vloženi izdelki, suho sadje, mošt, kis, zeliščni izdelki, čaj in še veliko drugih.

Kraj: Železna Kapla

Podjunska ajda

Podjetje „Genuss Region Jauntaler Had´n“ je že nekoliko pozabljene ajdove jedi ponovno obudilo in postavilo ajdo med bistvene sestavine tradicionalne kuhinje. Tako je občina Suha dobila svoje drugo ime – občina ajde. Zrna visoke kakovosti ne vsebujejo glutena. Ajda velja tudi za zdravilno rastlino, saj ima visoko hranilno in energetsko vrednost ter pozitivno vpliva na človeski organizem. Pomaga pri hujšanju, izboljšuje razpoloženje, je bogata z beljakovinami, zmanjšuje stres, krepi imunski sistem, ne vsebuje glutena in daljša življenjsko dobo. Leta 1999 je bila imenovana za zdravilno rastlino leta.

Kraj: Suha

Turistična kmetija Povh, Povhov mlin

Nudijo ogled etnološke dediščine, saj je tu 150 let star delujoči mlin, v katerem vam pripravijo pokušnjo koroških kulinaričnih posebnosti. Najamete lahko apartma ali skupno ležišče na podstrešju. Od tu se lahko podate na Mlinarsko ali Rekreacijsko pot proti Šentanelu in okolici. Kapaciteta: 16 ležišč.
E: info@povhovmlin.si
T: +386 (0)2 82 33 258, +386 (0)41 93 84 78
www.povhovmlin.si

Kraj: Prevalje

Kmetija Hudobnik

Visokogorska kmetija Hudobnik leži na Breznici nad Prevaljami s pogledom na dva koroška bisera Uršljo goro in Peco. Izdelujejo blazine iz 100% naravnega bombaža polnjene z doma pridelanim ovsom, ovsenimi luskami, senenim drobirjem in zelišči. Blazine so različnih velikosti in služijo za različne namene; kot topli obkladki, ki blagodejno delujejo na telo, ali blazine za prijeten naraven spanec oz. počitek kot tudi zeliščne blazinice.
E: tatjana@obcuteknarave.si
T: +386 (0)31 24 80 75

Ort: Prevalje

Ekološka kmetija Dvornik

Pri Dvorniku imajo urejen kmečki muzej, ki hrani dragoceno koroško etnološko dediščino. Nudijo degustacijo mošta, soka, hruškovega, bezgovega, medenega, češnjevega in slivovega žganja. Možen je tudi prikaz pletenja košar.
E: d.smolak@gmail.com
T: +386 (0)2 82 32 979
+386 (0)41 62 06 31
www.kmetija-dvornik.si

Ort: Prevalje

Geopark Karawanken
X