Info center “Svet geologije” v Železni Kapli

KAKO JE NASTALA NAŠA REGIJA?

KJE NAJDEMO SLEDI ZADNJE LEDENE DOBE?

KATERE SKRIVNOSTI, ZGODOVINA IN ZAKLADI SE SKRIVAJO MED KOŠUTO IN PECO?

Ta in še druga vprašanja se nam porajajo ob naši raznoliki regiji in bodo na igriv način pojasnjena v Geopark info centru v Železni Kapli.

Tukaj najdejo tako domačini, kot tudi gostje, laiki kakor tudi strokovnjaki zanimiv in interaktiven pregled nad ponudbami in zgodovino nastanka celotnega območja.

Na „Geopuls mizi“, katera prikazuje litološko karto tega območja, lahko obiskovalci s pomočjo pisala in knjige preučijo vse posebnosti te regije. Bogata paleta vključuje vse od geoloških zakladov do kulinarike tega območja, tako da lahko vsak obiskovalec načrtuje njegovo bivanje v regiji.

Naslednja atrakcija v info centru je tako imenovana „Geološka ura“, katera s pomočjo animacije prikazuje celotni nastanek in zgodovino razvoja naše zemlje. Poleg skrivnostnih kamnin na tem območju, prikazuje Geopark info center tudi litološko – kamninsko raznolikost Karavank, ki ne zanima le geologov, ampak tudi obiskovalce in domačine in hkrati ponuja osupljive »igre narave«.

Celoten Geopark infoc enter je posebej primeren za šolske in otroške skupine, saj ponuja posebno otroško vodenje, kot tudi igrive aplikacije za razumevanje in poznavanje Geoparka in njegovih zakladov.

Kot vrhunski zaključek v Geopark info centru, je za mlade in starejše na voljo »igrica Geopark-Jump and Run« in “Geopark kviz”, s katerim se starši proti otrokom pomerijo v pridobljenem znanju o Geoparku.

Info center Mežica in doživljajski park – Podzemlje Pece

INFO CENTER GEOPARKA KARAVANKE IN DOŽIVLJAJSKI PARK

Infocenter v Mežici predstavlja pomembno dodano vrednost Geoparka Karavanke, saj je info center njegova osrednja točka ali srce, je pa hkrati pomembna dodatna ponudba turističnega rudnika in muzeja v Mežici. Predstavlja prostor, kjer sprejmemo vse obiskovalce Podzemlje Pece in jih navdušimo za Geopark Karavanke in jim hkrati na enem kraju ponudili celostno informacijo.
Večnamenski prostor nam omogoča organizacijo različnih dogodkov, od delavnic za otroke pod sloganom Zabavno, poučno, nič mučno, do razstav in drugih družabnih druženj. Na ekranih so na ogled predstavitveni filmi o Koroški, Geoparku ali o naši ponudbi. Poskrbljeno je tudi za okrepčilo, na voljo pa so tudi avtentični spominki.

 

Info točka Sele

Geološki in alpinski center Sele je izhodiščna točka za vse pohodniške poti v visokogorski dolini Sele (Zeller Hochtal). Obiskovalcem omogoča dober vpogled v geološko sestavo in značilnosti gorskega masiva Košuta. V alpinskem centru pa se lahko udeležite tudi različnih izobraževalnih dogodkov, med drugim tudi plezalnega krožka.

Kontakt

Naturfreunde Zell-Sele

Zell-Schaida 12
9170 Ferlach

E-pošta: josef.piskernik@aon.at

Mobilni telefon: 04227 7265

Handy: 0664 1638712

Spletna stran: https://zell-sele.naturfreunde.at/

Info točka gora sv. Heme

Gora Sv. Heme – 1500 let stara romarska destinacija

Med preseljevanjem narodov, okrog leta 400 n.št., se je naseljeno rimsko in keltsko ljudstvo okrog Globasnice zaradi varnostnih razlogov preselilo na goro Sv. Heme. Gorsko naselje je bilo obdano z obzidjem in leta 400 n.št., je bila zgrajena prva cerkev v župniji na robu gorske planote. Leta 510 n.št. je bila poleg te cerkve zgrajena dvojna cerkev katoliških rimljanov in nato še dvojna cerkev Gotov, predstavnikov arianskih kristjanov. Gora sv. Heme se je tako postopoma razvila v pomemben romarski kraj.

Katoliška dvojna cerkev je imela bogato notranjost, mozaična tla, katera so delno na ogled tudi v romarskem muzeju v Globasnici. Arianska dvojna cerkev je imela v lasti območje okrog starega oltarja svečane cerkve z mozaičnimi tlemi. Pod nekdanjem oltarjem so arheologi odkrili originalne ostanke mučenika iz območja vzhodnega sredozemskega morja.

Zaradi posebno ugodnih najdbenih razmer je tako bil prvič odkit staro krščanski romarski kraj v srednji Evropi. S priseljevanjem poganskih slovanov okrog leta 600 n.št., je bilo to romarsko središče uničeno s požarom.

Info točka Smrekovec

Interpetacijska točka »Smrekovec – ugasli velikan« leži v neposredni bližini planinske koče Dom na Smrekovcu.

Pred dobrimi 23 milijoni let je globoko pod morjem na območju Smrekovca bruhal vulkan. Izbruhal je velike količine vulkanskega pepela, vulkanskega prahu in lave. Iz tega so nastale številne kamnine, kot so andezit, tuf in tufit. Te kamnine lahko spoznamo na pohodu na Smrekovec, hitro učno uro njihovega prepoznavanja pa lahko opravimo kar na fasadi interpretacijske točke. Pestra kamninska podlaga pa je nudila posebne pogoje za nastanek življenja. Tako so na tej specifični geološki podlagi nastala alpinska travišča na katerih prevladuje volk (vrsta trave, ki raste na Smrekovškem pogorju). Na točki lahko preverimo tudi svoje znanje s področja dendrologije. Ugotavljamo lahko različne drevesne vrste, spoznamo razliko med smreko in jelko ter ocenimo starost drevesa. Kralj gozdov – divji petelin je predstavljen s svojim svatovskim petjem – klepanjem, drobljenjem, glavnim udarcem in brušenjem. Za bolj vedoželjne obiskovalce je v objektu tudi dotikalni ekran, ki ponuja še številne in podrobnejše informacije, na ogled pa je tudi film o Smrekovšem vulkanu.

Intepretacijska točka Smrekovec je lahko poligon, kjer se lahko igramo in na zabaven način izvemo kaj novega, lahko stvari tudi sami preizkusimo in občutimo, lahko jo izkoristimo kot učilnico v naravi, lahko pa je samo počivališče po napornem vzponu.

Geopark Karawanken
X