Geološka pohodna pot Mela Košuta

Geološka pohodna pot Mela Košuta

Geološka pohodna pot Mela Košuta

Podatki o poti

Dolžina: 11,5 km
Višinska razlika: 1840m
Čas hoje: ca. 6 Stunden
Okrepčitev: pri gostišču Terkl

Opis poti:

Izhodišče te Geološke pohodne poti je pri športnem igrišču v Selah/Zell. Od tam se podamo po dobro označeni poti na Košuto/Koschuta. Geološka pohodna točka 1 se nahaja pri kažipotu v smeri Sedlce/Potoksattel. Po približno 2 urah hoje prispemo na Sedlce/Potoksattel, kjer se dejansko začne Geološka pohodna pot na Meli Košuto/Mela Koschuta.

Že po kratkem času hoje dosežemo podest odkoder se nam ponuja čudovit pogled na prelomno cono (pogled na Geološko pohodno točko 2) na Košuti. Na tem podestu se tudi nahaja iformacijska tabla, katere vsebina pojasnjuje to prelomno cono, kot tudi kamnine iz tega območja.

Pri Geološki pohodni točki 3 smo tako dosegli končni cilj – Meli Košuta. Od tam je v smeri proti jugu zelo dobro prepoznavna Trbiška breča iz obdobja srednjega perma (260 – 270 srednjega veka), kot tudi Trogkofelski apnenec iz obdobja spodnjega perma (299 – 270 srednjega veka).
Prepoznaven je izvor Trbiške breče, ki se od tam skozi plaz na Senkovi planini/Schenkalm transportira naprej v Potok/Potokgraben in Korške peči (Trögerner Klamm).

Trbiška breča je sestavljena iz komponent Trogkofelskega apnenca, kremenčevega proda in drugih rdečih apnenčevih kamnin. Trbiška breča je v Grodenski formaciji dokaj na vrhu. Zelo pogosto najdemo kamenčke Trbiške breče v zelo lepih, zaokroženih oblikah (skozi transport) v Potoku/Potokgraben in Korških pečeh (Trögerner Klamm). Trogkofelski apnenec poudarja Trbiško brečo, v kateri najdemo tudi njegove komponente. Nahajajo se na sedimentih molasa. V apnencu najdemo tudi foraminefere, ki naj bi izhajale iz obdobja perma. Njihova barva je večino svetlo siva do temno siva in njegova zgradba precej masivna.

Dostop:

Z avtomobilom se pripeljemo v Sele/Zell/Freibach do gostilne Terkl, tam zavijemo v smer Železna Kapla/Bad Eisenkappel – prelaz Šajda/Schaidasattel in že po 100 m zavijemo desno proti športnemu igrišču, kjer imamo možnost parkiranja. Od tam naprej je približno 2 uri hoje do dejanske Geološke pohodne poti. Zadnji vzpon do mejnega grebena vodi skozi bizarno pokrajino Schlernskega dolomita.Geopark Karawanken
X