Geološka krožna pot Železna Kapla

Geološka krožna pot Železna Kapla

Geološka krožna pot Železna Kapla

Skupna dolžina: 18,6 km

Višinska razlika: 715 m

Čas hoje: ca. 6 ur

Težavnost: lahka

Opis poti

Začetek geološke poti je pri zdraviliškem centru v Železni Kapli (izhodiščna točka) – tam boste našli tudi Koroški litijev vrelec (Carinthia – Lithion Quellen), kateri izvirajo iz granitne verige, ki obdaja dolino Bele v Železni Kapli. Vzdolž globokega subvertikalnega tektonskega preloma iz globljih delov Zemljine skorje izhaja plin CO2, ki s seboj prinaša manjše količine mineralizirane vode.
Naprej se gre iz izhodiščne točke v smeri proti jugu do Geološka pohodna točka 1. Na tej točki lahko v potoku Lepena vidimo granodioritni porfir, kateri se pojavlja v granitni pluti. Vdor Karavanške granitne plute v periadriatski šiv je domnevno potekal v obdobju perma.

Na Geološki pohodni točki 2 lahko vidimo potek Periadriatskega šiva, če gledamo v smeri proti gori Olševa. Periadriatski šiv je zahodno – vzhodno potekajoča prelomna cona, ki ločuje severne od južnih Karavank.

Na Geološki pohodni točki 3 so prepoznavni kristalini, v katere se je vrinil kapelški granit.

Nadalje lahko vzdolž gozdne poti, na geološki pohodni točki 4, vidimo čudovite primerke magmatskih kamnin, granita in diorita.

Iz Geološke pohodne točke 4 boste v roku 1 ure prispeli do kmečkega turizma Florian nad Železno Kaplo. Tam si boste lahko ogledali muzej motornih koles in kmečke šare. Skoraj 100 let stara, a še vedno funkcionalna motorna vozila so svoje častno mesto našla v starih prostorih in so nekaj kar bi moral videti vsak ljubitelj motorjev.Tukaj se boste lahko tudi okrepčili in poskusili eno izmed številnih hišnih specialitet.

Če nadaljujete pot naprej po dobro označeni pohodniški poti (Trobeweg, Türkenschanze), boste v dobri uri prispeli do ene največjih naravnih plezalnih sten na avstrijskem Koroškem (družinam in otrokom prijazna), pri hotelu Brunner.

Nekoliko višje si obdani z drevesi in rožami lahko spočijete vašo dušo in telo. Kopališče na prostem ponuja številne atrakcije, tako za odrasle kot tudi za otroke, poleg tega pa se najde tudi prostor za sprostitev in počitek. Solarno ogrevan bazen z 40-metrskim toboganom skrbi za neskončno zabavo.

Za zaključek si lahko v Geopark infocentru v Železni Kapli ogledamo kamnine, ki smo jih odkrivali na pohodu. V infocentru lahko s pomočjo aplikacije Geopuls izvemo več o celotnem območju Geoparka, o njegovih turističnih ponudbah, naravnih in kulturnih znamenitostih, ki so vredne ogleda.

Okrepčitev

Vzdolž poti imamo različne možnosti za okrepčitev – Gostilna Brunner, Gostilna Podobnik, kmečki turizem Florian itd.

Izhodišče

Idealna izhodiščna točka je pri zdravilišču v Železni Kapli, od koder pot nadaljuejmo v smeri proti jugu.

Opombe

Ta geološka tematska pohodna pot zgovorno prikazuje raznolikost strukture Karavank (magmatske kamnine, stari kristalin, južno-alpski mezozoik, paleozoik, Periadriatski šiv, diabazna veriga v Železni Kapli).Geopark Karawanken
X